vastfronten.blogg.se

En del av en klass 9 i Stockholm läser boken " På västfronten intet nytt" och skriver sina tankar om den här.

Slutet

Publicerad 2014-03-20 17:24:14 i Allmänt,

Nu är det dags att avsluta läsningen om västfronten...sorgligt men sant!
Då undrar jag förstås vad ni tycker om Slutet?
..och om boken varit trovärdig - var det såhär i kriget?
Varför skrev han boken; budskapet alltså?
Visst vet ni attt denna bok var en av de som nazisterna brände på sina bokbål.
Kan man förstå varför?
 
Skriv ett sista citat också; välj ut ett fåtal meningar som du tycker visar Remarques fantastiska förmåga att formulera sig.
 
Tappert att du läst ända till slutet!
Även om det är ganska jobbig text att bita i,  hoppas jag att det gett dig mycket!
Vi ses IRL!
 
 

Kommentarer

Postat av: Jonas Steinbeck

Publicerad 2014-03-23 19:06:33

Hej!

På slutet förklarar han igen hur meningslöst och fruktat kriget är. Paul förlorar alla sina vänner i sin klass och slutligen Kat som fick ett skott i skenbenet och en granatskärva i huvudet. Han blir den ende överlevande kvar av sju i hans klass. På slutet dör han en dag då det var stilla och lugnt vid hela fronten. Han hade sjunkit ned framåt på marken som om han sov.

Slutet är väldigt sorgligt tycker jag :(

Ja, boken är trovärdig, eftersom EM Remarque, själv var med i första världskriget. Han försöker återberätta hur meningslöst kriget är i en bok. Den har många beskrivningar och känslor och det var ju många vanliga människor som behövde gå med i krig. Kriget förstör soldaternas liv och det gör att de inte längre kan känna igen sig själva. De försvinner från verkligheten och lever i en hemsk mardröm. Många dog och det är trovärdigt att de bara önskade att det var fred. Många hamnade på lasarettet av olika plågande skador av skott och gas. Man dog inte på ett mänskligt sätt, utan på ett sätt som var mycket skrämmande att se. Soldaterna var tvungna att lämna sina familjer och var länge borta.

Budskapet var att han ville visa världen hur hemskt, meningslöst och onödigt kriget är. Det är så många som dör, helt i onödan och så många som tvingas att döda andra och leva i misär, bara för att regeringar i olika länder bråkar mot varandra.

Nazisterna brände den här boken eftersom de tycker att våld är ett bra sätt att få makten på. Soldater ska tycka om att kriga för sitt land och lyda sin ledare. De ska inte få ha sina egna åsikter. EM Remarque förhärligar inte heller kriget och det är en anledning till att de brände den.

''Sommaren 1918... Aldrig har livet i dess fattigaste gestalt tyckts oss så begärligt som nu; den röda vallmon på ängarna kring våra kvarter, de glatta skalbaggarna på grässtråna, de varma aftnarna i de halvmörka, svala rummen, de svarta, hemlighetsfulla träden i skymningen, stjärnorna och det glidande vattnet, drömmarna och den långa sömnen - o, liv, liv, liv!''

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela